Omdat er veel vragen komen over SEO en welke technieken er bestaan, vertel ik hier het een en ander over IP kanonicalisatie / IP canonicalization. Ik kan me voorstellen dat er vragen over zijn, stel ze gerust.

 

Inhoudsopgave

 

Overzicht

Wat is IP-canonicalisatie?
Waarom is IP-canonicalisatie belangrijk voor SEO?
Controleren op IP-canonicalisatieproblemen
Hoe kan ik problemen met IP-canonicalisatie oplossen?
Hoe te controleren of IP-canonicaliseringsfixes succesvol zijn geweest

Tot slot

 

 

Overzicht

 

Er zijn twee manieren om toegang te krijgen tot een site. Het IP-adres gebruiken (zoals in 157.19.0.1) en de domeinnaam (zoals in www.abc.com). Idealiter zouden zowel uw domeinnaam als uw IP-adres moeten worden omgezet naar dezelfde URL en dezelfde pagina moeten weergeven. Als iemand in 157.19.0.1 typt en iemand anders op www.abc.com, dan komen ze op dezelfde pagina met dezelfde inhoud terecht.

Wanneer dit niet gebeurt, is er zeker een probleem. Zoekmachinebots kunnen uw IP-adres en domeinnaam 'interpreteren' als een verwijzing naar absoluut verschillende pagina's, maar die dezelfde inhoud bevatten. In komt het probleem van de dubbele inhoud.

In een notendop, dubbele inhoud is wanneer meerdere locaties op het web (URL's) dezelfde inhoud hebben. Maar waarom is dit echt een probleem? Zoekmachinebots weten niet welke URL in de zoekresultaten moet verschijnen.

Hier zijn verschillende versies van dezelfde pagina, met verschillende URL's:

http://www.abc.com
https://www.abc.com
http://abc.com/index.php

Zoekmachinebots kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld de tweede URL te tonen. Dit kan een nadeel zijn als de inhoud die u echt wilt dat gebruikers deze op pagina drie of één zien. De bots kunnen er ook voor kiezen om uw site te markeren als een dubbele inhoud. Wanneer dit gebeurt, betekent dit dat de bedoeling kan worden gezien als een poging om het systeem te 'spelen' en te proberen hoger te rangschikken. Wanneer u wordt gemarkeerd, kan uw site lager beginnen te rangschikken, of erger nog, niet verschijnen in de zoekresultaten. In dit artikel kun je meer te weten komen over dubbele inhoud.

U wilt er zeker van zijn dat uw IP-adres en domeinnaam naar dezelfde URL worden omgezet. Voer het concept van IP-canonicalisatie in dat in dit artikel centraal staat.

Wat is IP-canonicalisatie?

 

IP-canonicalisatie is het proces om ervoor te zorgen dat uw domeinnaam en IP-adres worden omgezet naar dezelfde URL. Dezelfde URL kan worden aangeduid als de canonieke URL of pagina, wat betekent dat het de voorkeursversie is wanneer u meerdere versies hebt die naar dezelfde pagina verwijzen. In ons voorbeeld hierboven, waar we de volgende URL's hadden,

http://www.abc.com
https://www.abc.com
http://abc.com/index.php

Het IP-adres en de domeinnaam moeten worden omgezet naar een van de bovenstaande. Als de tweede versie canoniek is, dan moeten beide versies het oplossen.

Waarom is IP-canonicalisatie belangrijk voor SEO?

 

Wat betekent IP-canonicalisatie voor SEO? Hier zijn de twee belangrijkste manieren:

Unieke inhoud krijgt een rangorde

Als uw domeinnaam en IP-adres niet naar dezelfde pagina worden omgezet, weten zoekmachinerobots mogelijk niet welke pagina in de zoekresultaten moet worden weergegeven. Dit kan resulteren in de unieke inhoud die u zo hard heeft gewerkt om niet te rangschikken. Dit komt omdat de bots één URL hebben gekozen waar zowel uw IP-adres als uw domeinnaam naartoe gaan. Het is mogelijk dat dit niet de URL is met uw unieke inhoud. IP-canonicalisatie zorgt er dus voor dat uw unieke inhoud wordt gerangschikt.

Site staat hoger

Als u uw domeinnaam en IP-adres naar verschillende URL's laat omzetten, betekent dit dat het verkeer van uw site over verschillende pagina's wordt verdeeld. Het betekent ook dat als u backlinks krijgt op de verschillende URL's, dan wordt uw link sap ook gesplitst, en uw site autoriteit ook. Dit resulteert in een lagere ranking van uw site, zelfs wanneer deze hoger zou moeten zijn.

Het zou veel beter zijn als al het verkeer op uw site en het link eigen vermogen op één plaats waren. IP-canonicalisatie helpt u dit te bereiken, en als gevolg daarvan ziet u uw site hoger scoren.

Controleren op IP-canonicalisatieproblemen

 

Na het leren wat IP-canonicalisatie is en het belang ervan voor SEO, moet u uw site testen om te weten te komen of er discrepanties zijn tussen wat uw domeinnaam en IP-adres op te lossen. Hier is hoe u dit moet doen:

1. Voer het IP-adres van uw site in uw browser in
Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende. Voer het IP-adres van uw site in uw browser in en kijk of het daadwerkelijk naar uw domeinnaam wordt omgeleid. Als dit niet het geval is, dan moet u problemen met de canonicalisatie van IP-adressen oplossen.

En als u het IP-adres van uw site niet kent? Laten we eens kijken naar de manieren waarop u uw IP-adres kunt vinden:

Hoe u het IP-adres van uw site kunt vinden
Er zijn verschillende manieren waarop u het IP-adres van uw site kunt vinden. Hier zijn ze dan:

a) De ingebouwde traceroute functie gebruiken

Op Windows:

Open uw opdrachtprompt
Typ 'tracert' gevolgd door de URL van de website (waarvan u denkt dat het de canonieke URL moet zijn) zoals in tracert www.abc.com
Het IP adres is wat je precies naast het 'traceren van de route naar' ziet. Het wordt voorafgegaan door de site die u eerder hebt getypt.

Op Mac:

Ga naar 'spotlight'.
Klik op het pictogram dat eruit ziet als een vergrootglas rechtsboven in het scherm.
Dubbelklik op 'hulpprogramma voor het netwerk'.
Klik op het tabblad 'traceroute'.
Er is een tekstvak aan de bovenkant.
Typ het adres van uw site in. U kunt de 'http' overslaan. 'https' of 'www' gedeelte
Klik op 'trace'.
Het IP adres van de site zal naast 'traceroute naar' gevolgd door de site die u heeft ingetypt, het volgende aangeven

U kunt ook de iNetTools app in de app store of de PingTools Network utilities app in de Google Play Store gebruiken.

b) Tools gebruiken

Er zijn IP checker tools die u kunnen helpen uw IP adres te vinden. Deze omvatten ip-adres.com, ipinfo en ipvoid.

2.Tools gebruiken om te controleren op problemen met IP-canonicalisatie
De tweede optie is het gebruik van tools om te testen voor uw IP adres' canonicalisatie van SEO Mator.

U kunt het IP-adres dat u zojuist hebt verkregen van uw ingebouwde tracerouterfunctie gebruiken om te controleren op eventuele problemen met de heiligverklaring. U krijgt uw IP-adrescanonicalisatie rangschikking en meer inzichten zoals:

Wanneer u tools gebruikt, hoeft u uw IP-adres niet te gebruiken. U kunt de URL van uw site gebruiken en u bent klaar om te gaan.

3.Hoe controleert u de huidige URL van uw site op WordPress?
De snelste manier is om de instellingen op uw eigen WordPress Dashboard te controleren:

Ga naar Dashboard>>Instellingen>>Algemene instellingen>>Algemene instellingen.

Twee regels zijn de belangrijkste op dit moment:

WordPress-adres (URL) en
Website Adres URL

Hoe kan ik problemen met IP-canonicalisatie oplossen?

 

Na het uitvoeren van uw test, is het tijd om eventuele problemen op te lossen. Hier is hoe je het moet aanpakken:

Op Apache server
Als uw site op Apache draait, is dit de manier om IP-canonicalisatieproblemen op te lossen:

Ga naar je .htaccess bestand en voer deze regels in net onder <IfModule mod_rewrite.c> in.

RewriteCond %{HTTP_HOST} herschrijven ^111.11.11.11

RewriteRule ( . *) http://abc.com/$1 [R=301, L].

Vervang het bovenstaande IP adres (111.11.11.11.11.11) door uw site, en de URL http://abc.com/ door de URL van de site die u de canonieke wilt zijn.

Heeft u uw .htaccess bestand niet ingesteld? Lees dit artikel om te leren hoe je een htaccess File op Apache kunt opzetten.

Op Nginx
Ga naar het configuratiebestand in de /etc/nginx directory. Hier bevindt zich het primaire configuratiebestand: /etc/nginx/nginx.conf.
Voeg dit codeblok toe aan de onderkant van het configuratiebestand:

## IP-canonicalisering

server {

Luister<IP_ADDR>:80;

server_naam<IP_ADDR>;

Retourneer 301 $scheme://domain.com$request_uri;

}

Google-domeinen gebruiken
Hier is hoe u deze optie kunt gebruiken:

Meld u aan bij Google Domains (u moet zich aanmelden bij uw Google-account).
Klik op uw domeinnaam
Klik op het pictogram van de website in het linker navigatiepaneel
Klik vooruit (onder 'doorsturen naar een bestaande webpagina')
Vul uw IP adres in in het veld 'website URL'.
Klik op 'vooruit'.

Hoe te controleren of IP-canonicaliseringsfixes succesvol zijn geweest

 

Hier kunt u controleren of uw reparaties succesvol waren en of er fouten zijn gemaakt. Dit zijn de methoden die u kunt gebruiken voor het testen:

Voer uw IP-adres in uw browser in
U kunt uw IP-adres in uw browser invoeren om te zien of het doorverwijst naar de domeinnaam die u als canoniek beschouwt. Als dat het geval is, dan zijn uw fixes succesvol geweest. Als dat niet het geval is, dan moet u uitzoeken wat het probleem kan zijn. Het is mogelijk dat u een fout heeft gemaakt of iets gemist heeft bij het invoeren van de nodige code om canonicalisatieproblemen op te lossen.

Een cURL-commando gebruiken
Deze tweede methode bestaat uit het gebruik van een cURL-commando, een commandoregelhulpmiddel dat HTTP-verzoeken maakt zonder dat er een webbrowser nodig is. Dit is het commando dat u moet gebruiken in uw opdrachtprompt (Windows) of terminal in Linux of macOS:

$curl -I http://your-server-ip

Gebruik van testinstrumenten
Hulpmiddelen zoals SEO Review Tools zijn handig om u te helpen controleren of u wel degelijk vaste IP-canonicalisatieproblemen heeft. Aangezien de tools u meer inzicht geven dan de status van uw canonicalisatie, bent u ook in staat om andere gerelateerde SEO problemen op te lossen, wat een pluspunt is voor uw site.

Hoe kan ik IP-canonicalisatie problemen testen?

Google-domeinen gebruiken
Om te controleren of uw domeinnaam en IP-adres naar dezelfde URL worden omgezet:

Aanmelden bij Google-domeinen
Zoek uw domein op de domeinnamenlijst
Scroll naar 'mijn website'.
U zou in staat moeten zijn om de preview van uw site te bekijken.

Merk op dat het enige tijd kan duren voordat uw site hier te zien is, vooral als u net een aantal problemen met betrekking tot IP-canonicalisatie hebt opgelost.

Tot slot

 

We hebben gekeken naar IP-canonicalisatie, het belang ervan als het gaat om SEO, hoe we kunnen controleren of er problemen zijn met IP-canonicalisatie en hoe we kunnen controleren of uw oplossingen werken. Dit is zeker een concept dat u nodig heeft in uw SEO arsenaal als u wilt dat uw site hoog scoort in de zoekresultaten.